Jumaat, Oktober 02, 2009

ISU : RM1400 jadi habuan serbu ‘usrah’ siswi


Akibat menghadiri usrah, sekumpulan siswi telah didenda oleh pihak pengetua sebuah kolej di UKM . Aktiviti usrah yang dijalankan di surau kolej berkenaan telah dianggap sebagai pencerobohan oleh pihak pentadbiran kolej berkenaan dengan alasan tidak mendapat kebenaran. Alasan lain yang digunakan juga ialah ada beberapa siswi yang datang dari kolej lain yang menceroboh surau kolej berkenaan untuk berusrah.


Adakah menjadi satu kesalahan menggunakan surau kolej untuk berusrah .? Apakah mengundang kerugian dan bencana kepada kolej.?satu solan yang basis yang perlu di campak ke muka dan pengurusan kolej adalah, adakah solat berjemaah juga perlu keizinan Pengetua kolej dulu sebelum dilaksanakan.?? Tindakan hilang akal ini sebenarnya lebih kepada emosi dan sikap buruk sangka yang sangat tinggi yang bermain di benak mereka. Sebelum mendenda tanpa hati perut jawab dulu andaian mudah yang dilontar. Peraturan dan undang undang kolej mana yang dirujuk bila usrah dijalankan seseorang boleh didenda tanpa sedikitpun belas kasihan. Apatah lagi orang yang mendenda itu sendiri seorang muslim yang mungkin pemahaman agamanya jauh lebih rendah dan hina dari siswi siswi yang hadir usrah tersebut.


Kejadian yang berlaku pada hari Jumaat 14 Ogos sewaktu muslimin sedang mengerjakan solat jumaat. Kad matrik mereka telah dirampas oleh felo dan mereka terpaksa mengadap dan merayu bagi kesalahan berusrah mereka dihadapan Pengetua. Seorang siswi dikehendaki membayar denda sebanyak RM 50 bagi sekali usrah. Mereka telah mengahadiri usrah tersebut sebanyak 4 kali. Jadi jumlah denda yang dikenakan adalah sebanyak RM 200 seorang. Difahamkan seramai 7 orang yang menghadiri usrah tersebut. Jumlah keseluruhan denda yang dikenakan adalah sebanyak Rm 1,400. Walaubagaimanapun, oleh kerana siswi siswi tersebut mengaku dan bercakap benar, maka mereka telah diberi diskaun dengan hanya perlu membayar sebanyak RM 400 sahaja iaitu RM 50 seorang.Peraturan apa ni..?? Sejak bila pula menjadi satu kesalahan jika berusrah disurau..?menceroboh..? Untuk program Family Day yang menghidangkan konsert dan banyak lagi aktiviti yang tidak berkualiti kepada mahasiswa dipelawa hadir untuk sama sama memeriahkan majlis.ada denda ? ada saman..? TIDAK ADA..!!! Apa sebenarnya yang berada dibenak dan hati pengurusan kolej sebenarnya.? Usrah relate dengan pembangkang..? Atau lebih advance lagi terrorist.? Siapa sebenarnya yang bertindak seperti pelampau..? Pengurusan kolej ataupun siswi yang hadir usrah.? Perkara ini akan cuba diselesaikan secepat mungkin agar tiada pihak lagi selepas ini yang teraniaya dek kedangkalan akal sesetangah pihak seperti ini.Mohd Fikah Bin Sanusi
Wakil Umum Majlis Perwakilan Pelajar UKM 08/09

Fakulti Undang undang/ Tahun 4


Isu ini juga turut dipaparkan di media rasmi Pro-Mahasiswa Nasional (mahasiswakini.com)Didenda RM 1,400 Kerana BerUsrahEkoran daripada melakukan perkumpulan diskusi ilmiah atau ‘usrah’, beberapa orang siswi telah didenda RM1400 oleh pentadbiran kolej kediaman universiti, dekat sini.

Seorang siswi mendakwa dalam kejadian yang berlaku pada 14 Ogos tersebut, seorang felo yang bertugas telah menyerbu masuk surau yang menjadi lokasi program dijalankan atas alasan tidak mendapat kebenaran pihak pengurusan. Kad matrik mereka juga telah dirampas dengan alasan menceroboh dan dibawa kepada pengetua kolej berkenaan.

Sambil mengkritik tindakan felo berkenaan, wakil mahasiswa Mohd Fikah Sanusi juga mempersoalkan pendirian pengurusan kolej yang tidak menyaman beberapa program kolej berkenaan yang disifatkan beliau sebagai “tidak berkualiti”.

“Apa sebenarnya yang berada dibenak dan hati pengurusan kolej sebenarnya.? Usrah relate dengan pembangkang? Atau lebih advance lagi terrorist.? Siapa sebenarnya yang bertindak seperti pelampau? Pengurusan kolej ataupun siswi yang hadir usrah? Perkara ini akan cuba diselesaikan secepat mungkin agar tiada pihak lagi selepas ini yang teraniaya dek kedangkalan akal sesetangah pihak seperti ini,” tambah beliau dalam kenyataannya.

Menurut sumber lain, kolej berkenaan yang dipimpin oleh pengetuanya, Prof Madya Dr Samsu Adabi yang merupakan tenaga akademik di Fakulti Pengajian Islam didakwa merupakan kolej yang paling ramai membuang pelajar dan mengugut pelajar untuk buang kolej berkenaan jika tidak aktif kolej.

Dalam pada itu, pensyarah tersebut juga didakwa terlibat dalam jenayah akademik apabila tidak mendapat akreditasi atas status ‘Professor Madya’ sebaliknya menggunakan pihak yang berkepentingan dalam pengurusan universiti berkenaan.

Wakil kolej kediaman tersebut cuba dihubungi tetapi tidak mendapat jawapan jelas berkenaan isu ini.-mahasiswakini

1 comments:

tidak sepatutnya buat mcam 2.usrah satu perkara yang baek.kenapa nak menghalang perkara yg baek.

Catat Ulasan

Catatan Popular

Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS)

Ayuh mahasiswa, bangkit!!!

Dah daftar belum?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites