Isnin, Oktober 20, 2008

LAGI TAKTIK KOTOR KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI!! 3

Jadinya, kami di pihak mahasisiwa menuntut kebenaran, ketelusan dan keadilan dari pihak pentadbiran dan KPT dalam pilihan raya kampus kami. KPT dan HEP perlu menjawab beberapa persoalan di bawah demi menjamin maruah dan harga diri mahasiswa yang diinjak-injak ini dapat diperkasa dan dibela.


1) Kenapa PRK tidak diadakan serentak pada tahun ini, sebaliknya dilanjutkan ke bulan Januari 2009? Umumnya, AUKU (Akta Universiti dan Kolej Universiti) menyatakan, “hendaklah jawatan Majlis Perwakilan Pelajar dipegang selama 1 tahun sahaja”. Kenapa KPT cakap tak serupa bikin?


# Dalam kaedah tafsiran undang-undang perkataan “HENDAKLAH” membawa maksud “MANDATORI”.kalau tak faham lagi, nak ataupun tak nak, tidak dapat tidak, tempoh perjawatan MPP dengan ini WAJIB berakhir apabila tempoh penggal mereka cukup 1 tahun.


2) Kenapa KPT begitu takut dan bimbang sangat dengan liputan media dan perhatian masyarakat terhadap PRK dan kebangkitan mahasiswa? Bukankah sepatutnya KPT berbangga kerana mahasiswa yakni golongan cerdik pandai, terpelajar dan bakal menjadi pewaris pimpinan negara pada masa akan datang, menjadi perhatian media dan masyarakat.


# Dan bukankah mahasiswa juga mempunyai hak untuk masyarakat untuk mendengar suara mereka? Bukankah KPT juga mahu mahasiswa menjadi JURUBICARA UMMAH? Atau sebenarnya KPT hanya ingin melahirkan dan menternak ‘mahasiswa itik gambol-gembol’, tukang angguk-angguk dan tukang geleng-geleng?


3) Apakah visi dan misi KPT sebenarnya dalam melahirkan mahasiswa yang berketrampilan dan mencapai tahap global? Apakah KPT merasakan polisi terbaru terutamanya melibatkan PRK ini bakal melahirkan mahasiswa yang mempunyai kemahiran insaniah seperti yang disarankan selama ini?


# Mahasiswa hari ini pasti bahawa KPT tidak lebih HANYA mempunyai visi dan misi “MENTERNAK” dan MEMPERBODOHKAN mahasiswa dengan idea-idea ‘canggih ‘ yang layak dilakukan YAHUDI ke atas pemuda-pemudi.


4) Kenapa KPT begitu merestui dan menggalakkan mahasiswa UiTM mengadakan demonstrasi bila Menteri Besar Selangor hanya baru mencadangkan supaya sedikit kuota diberi kepada mahasiswa bukan bumiputera? Ironinya, dalam masa sama KPT melarang mahasiswa lain mengadakan demonstrasi dalam isu-isu yang lebih RELEVAN.


# Hakikatnya semua orang tahu apa yang terjadi kepada MRSM dan Kolej Matrikulasi. Cuma disebabkan pendapat memberikan kuota itu keluar dari mulut MB Selangor pihak pembangkang , kecoh 1 dunia lagaknya. Dan hakikatnya, KPT begitu arif jumlah sebenar mahasiswa bukan bumiputera di USM dan UPM. Ia bukan RAHSIA lagi! Tetapi KPT “buat-buat pekak!” .Peningkatan mahasiswa bukan bumiputera di IPTA berkenaan tidak pula dikawal. Janganlah “double standard” wahai KPT. Kokoknya berdegar-degar tetapi ekor bergelumang najis!!


5) Kenapa KPT begitu menekan mahasiswa UIAM sedangkan mereka juga ada hak dan pendirian untuk tidak menyokong calon ASPIRASI-pro UMNO? Tentu kita masih ingat bagaimana pejabat MPP UIAM dikunci berbulan-bulan lamanya semata-mata mereka tidak condong kepada ASPIRASI. Berlakulah ADIL kepada semua mahasiswa. Jangan peralatkan mahasiswa untuk KEPENTINGAN POLITIK SEMPIT KPT sahaja.


# Senario buruk yang telah dan masih banyak lagi belum didedahkan WAJIB dihapuskan. Bayangkan apa yang akan terjadi kepada bakal pimpinan negara sekiranya KPT masih lagi meneruskan polisi dan ’strategi’ yang bakal MEROSAKKAN PEMIKIRAN dan SIKAP anak bangsa sendiri. Jika beginilah cara pentadbiran KPT, jangan terkejut mahasiswa sendiri akan bangkit bersama-sama PAKATAN RAKYAT untuk menumbangkan kerajaan BN-UMNO. Mungkin ini sahaja jalan keluar bagi mahasiswa untuk keluar dari KEZALIMAN KPT.


0 comments:

Catat Ulasan

Catatan Popular

Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS)

Ayuh mahasiswa, bangkit!!!

Dah daftar belum?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites